http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/04/in-amsterdam-na-de-geboorte-van-uw-kind.html

ALARM!

De gemeente Amsterdam heeft een plan ontwikkeld voor de jeugd.

(Koersbesluit ‘Om het kind’)

Onlangs door het College van B en W goedgekeurd, en wordt behandeld in de raadsvergadering van 15 mei 2013.

Lees en huiver

p. 86/87 “Alle jonge ouders krijgen te maken met de ouder- en kindadviseur. Zij zullen in de regel voor het eerst met de ouder- en kindadviseur kennis maken tijdens een huisbezoek twee weken na de geboorte van het kind.” M.a.w. op basis van de verplichte aangifte geboorte wordt je ‘ingeroosterd’ om thuis te worden overvallen in of net na de kraamperiode .. Deze Ouder-Kindadviseurs zijn JEUGDZORGWERKERS. Hun werkwijze kennende; liegen, manipuleren en intimideren is de kans groot dat uw pasgeborene uithuis wordt geplaatst (en de rest van de kinderen), vanwege de volgens hen ‘ernstige omtwikkelingsbedreiging’.

Uit het Koersbesluit ‘Om het kind’:

Alle jonge ouders krijgen te maken met de ouder- en kindadviseur. Zij zullen in de regel voor het eerst met de ouder- en kindadviseur kennis maken tijdens een huisbezoek twee weken na de geboorte van het kind. Ook in de jaren daarna zullen zij de ouder- en kindadviseur regelmatig voor een persoonlijk consult zien. Dit is op zich niet anders dan het nu gaat vanuit de jeugdgezondheidszorg. Verschil is dat deze ouder- en kindadviseur veel meer mogelijkheden heeft om ook daadwerkelijk zelf iets te doen wanneer er problemen in het opvoeden en opgroeien van het kind gesignaleerd worden.

Waar het werk van de consultatiebureauverpleegkundige nu nog geregeerd wordt door het draaien van spreekuren en het screening van kinderen (en ouders) op risico’s, zal de ouder- en kindadviseur straks meer tijd hebben om naar de ouders te luisteren en deze te helpen bij het (zelf) vinden van oplossingen binnen hun netwerk. Ouders gaan dit merken. Zij zullen ook merken dat de ouder- en kindadviseur er meer op uit trekt, bij hen thuis komt, maar ook op het kinderdagverblijf of voorschool te vinden is. En zo hun netwerk ook meer echt kent. Op deze manier gaat de ouder- en kindadviseur oplossingen ‘zien’ die eerder niet in beeld waren.

Wanneer het kind vier jaar wordt en naar de basisschool gaat, krijgen ouders te maken met een ouder- en kindadviseur op de basisschool. Hier is de verandering voor ouders groter dan in de leeftijd 0 – 4 jaar. In het huidige stelsel zien de meeste ouders de schoolverpleegkundige maar één of twee keer in de basisschoolcarrière van hun kind. Met de schoolmaatschappelijk werker of opvoedadviseur komt überhaupt maar een (klein) deel van de ouders in contact, om van de aansluitfunctionaris van bureau jeugdzorg of de jeugdhulpverlener nog maar te zwijgen.

De leerkracht een gevaar voor je kind!!!

Omdat in de functie van ouder- en kindadviseur deze taken gebundeld worden en de ouder- en kindadviseur zo veel mogelijk op en rond de school gepositioneerd wordt, wordt deze figuur op school veel meer een vertrouwd gezicht. De ouder- en kindadviseur is er niet alleen – zoals nu vaak het geval is – voor ouders van ‘zorgleerlingen,’ maar voor alle ouders.

Ook gaat de ouder- en kindadviseur zich niet alleen richten op ouders, maar hij is er ook voor kinderen en leerkrachten/docenten. Hetzelfde geldt voor de ouder- en kindadviseurs op de scholen voor voortgezet onderwijs en mbo-locaties. Ouders zullen zich hierdoor meer gehoord en geholpen voelen. Leerkrachten en docenten zullen ondersteuning krijgen van de ouder- en kindadviseur in hun pedagogische taak. De ouder- en kindadviseur werkt veel meer aan het versterken van de kracht van het netwerk, dan aan de problemen van individuele kinderen.

“Ook in de jaren daarna zullen zij de ouder- en kindadviseur regelmatig voor een consult zien.”

Oh ja? op basis waarvan?

“Ouders gaan dit merken. Zij zullen ook merken dat de ouder- en kindadviseur er meer op uit trekt, bij hen thuis komt, maar ook op het kinderdagverblijf of voorschool te vinden is. .. ”

p. 95 “Professionals krijgen meer ruimte om te doen wat nodig is”

Pardon? Meer ruimte dan nu?

Uit de bijdrage aan het symposium (voorafgaand aan de oratie van prof. Weijers op 20 januari 2012) van prof. dr Caroline Forder (sinds 2010 hoogleraar Kinderrechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam):

"Begin volgend jaar treedt een grote wet in werking met een nieuwe alomvattende regeling van de kinderbeschermingsmaatregelen. Er staat zeker een aantal nuttige en wenselijke wetswijzigingen in.

Toch zal die wet niet echt een oplossing bieden voor de veelvuldige verdragsschendingen (EVRM) die bij een ondertoezichtstelling en een uithuisplaatsing om de haverklap aan de orde zijn.

Mijn hypothese is dat rechters bij de toepassing van de regels veel te onkritisch zijn en de daarop van toepassing zijnde verdragsbepalingen niet toepassen.

Vandaar mijn stelling: rechters stellen veel te veel vertrouwen in de raad voor de kinderbescherming - en de stichting Bureau Jeugdzorg, die het overigens pas echt bont maakt."

En straks dus NOG meer ruimte? Ze schenden al de wet en verdragsrechten als standaard praktijk.