Gezocht ouders van pleegkinderen

  • Clara2

    Hallo allemaal,

    De Universiteit van Amsterdam en Stichting Alexander zijn bezig met een onderzoek naar de ervaringen van ouders van kinderen in de pleegzorg. Daarvoor zijn wij opzoek naar ouders van kinderen in de pleegzorg die mee willen werken aan een interview. Hieronder staat meer informatie over het onderzoek.

    Een langdurige pleegzorgplaatsing van uw kind, hoe gaat u daar mee om?

    Verzoek tot deelname aan interviews met de ouders van pleegkinderen

    Beste ouders,

    Als een kind in een pleeggezin geplaatst wordt is dit voor het kind en ook voor de ouders een ingrijpende gebeurtenis. Hoe verloopt het contact met uw kind? Wat voor relatie heeft u met het pleeggezin? Waar vindt u steun? Kinderpostzegels heeft geld beschikbaar gesteld om deze vragen te beantwoorden. De afgelopen periode hebben wij gesprekken gevoerd met pleegkinderen, pleegouders, kinderen van pleegouders en pleegzorgwerkers. Nu willen wij ook graag weten wat een pleegzorgplaatsing voor u betekent. Doel is om pleegzorg te verbeteren, ook voor de ouders van het pleegkind.

    Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en Stichting Alexander, onder leiding van Dr. Elly Singer en Adimka Uzozie. De interviews worden afgenomen door Kirti Zeijlmans, Angela Tieland, beide pedagoog en onderzoeker, en Clara Buijsman, een student van de master opvoedingsondersteuning.

    We zijn op zoek naar ouders waarvan één of meerdere kinderen langdurig in de pleegzorg zijn geplaatst. Daarom vragen wij u of u mee zou willen werken aan dit onderzoek. Wij zouden uw deelname zeer op prijs stellen. Meedoen biedt u de mogelijkheid om uw verhaal te vertellen en suggesties te doen voor verbetering.

    Wat houdt deelname in?

    In overleg met u wordt telefonisch een afspraak gemaakt om u te bezoeken op een plaats die ons beide handig lijkt. Tijdens het bezoek wordt bij u een interview afgenomen, waarin we zullen vragen over uw ervaringen met de langdurige pleegzorgplaatsing van uw kind.

    Uw privacy

    Alles wat u tijdens het interview vertelt wordt vertrouwelijk behandeld en blijft anoniem. In de resultaten is niet terug te zien wie welke informatie heeft vertelt. Als u en wij denken dat er zorgelijke situaties zijn voor u en/of uw kind, dan is het goed om dat in overleg naar buiten te brengen.

    Wij stellen het op prijs als u tijd wilt vrijmaken om aan het onderzoek mee te werken. Heeft u interesse om mee te doen aan het onderzoek? Neem dan voor 15 maart contact op met Clara via clara.buijsman@student.uva.nl. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

    Met vriendelijke groeten,

    Clara Buijsman

    clara.buijsman@student.uva.nl

  • Richard

    Wat een nutteloos onderzoek.

    Wat ouders willen is dat de internationale rechten van hun kinderen niet meer worden geschonden door de Nederlandse overheid. Dit betekend dat er weer voorrang wordt gegeven aan het recht van het kind om door de eigen ouders te worden verzorgd en opgevoed, en dat de kinderen weer recht krijgen op de hoogst mogelijke vorm van medische zorg.

    Plat gezegd: je blijft met je poten van andermans kinderen af.

    Dit is dan ook de reden dat ik deze keer geen rooie cent heb gegeven aan kinderpostzegels. Ik ondersteun geen commercieel systeem waarvan aangetoond is dat kinderen met list en bedrog bij hun ouders weg worden geroofd.

  • Clara2

    Een kind hoort op te groeien bij de eigen ouders. Daar zijn wij het volkomen mee eens, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Kinderen worden uit huis geplaatst, soms terecht en soms ook onterecht. Dat een uithuisplaatsing zwaar is voor alle partijen staat vast. Helaas worden de ouders van pleegkinderen vaak niet gehoord. Wij vinden het belangrijk dat ouders hun stem laten horen en dat er naar hun verhaal geluisterd wordt. De bedoeling van dit onderzoek is om niet naar het ‘commercieel systeem’ te luisteren, maar de ouders zelf aan het woord te laten. Wij zijn niet in opdracht van bureau jeugdzorg of pleegzorginstanties, maar willen een eerlijk beeld geven van de ervaringen van ouders. Via dit onderzoek hebben ouders de mogelijkheid om hun verhaal te doen. Op deze manier kan er meer begrip ontstaan voor de situatie van de ouders van pleegkinderen kunnen er suggesties gegeven worden om de pleegzorg te verbeteren, ook voor de ouders.

  • Richard

    Het staat u vrij om te onderzoeken wat u wilt. En dat u naar ouders wilt luisteren juich ik alleen maar toe. Echter, fundamenteel lijkt u niet te beseffen wat er bij de ouders leeft. De roep om betere pleegzorg komt vanuit instellingen welke de belangen van kinderen niet onderschrijven. Ouders willen helemaal geen betere pleegzorg. Wat ouders willen is dat hun kinderen niet meer onterecht uit huis worden gehaald. Ze willen gewoon hun kinderen terug. Doordat u met uw onderzoek de doelstelling aanneemt om de pleegzorg te verbeteren gaat u voorbij aan de stem van de ouders en wekt het mij de indruk dat u hier geen begrip voor heeft.

    Liever zie ik dat er een onderzoek komt met als doelstelling om jeugdzorg drastisch te verbeteren of op te heffen zodat kinderen niet meer onterecht uit huis worden gehaald. Hoe kunnen ouders hun rechten terug krijgen zodat ze weer op kunnen komen voor de belangen van hun kinderen. Stichting Kinderpostzegels gaat voorbij aan het feit dat het overgrote deel van de gedwongen uit huis plaatsingen onterecht is. Doordat deze stichting kindermishandeling publiekelijk propagandeert, en voordoet alsof kindermishandeling alleen maar aan de ouders ligt, ontstaat er binnen de samenleving de beeldvorming dat de kinderbescherming rechtvaardig te werk gaat. Deze beeldvorming is volkomen onjuist. De levenslange traumatische ervaringen van kinderen die onterecht uit huis zijn gehaald neemt hierdoor in grote aantallen toe.

    Voor uw onderzoek ontvangt u geld van de stichting Kinderpostzegels. Geld dat onze kinderen hebben lopen inzamelen voor hun eigen ondergang.